PENGENALAN

Wad Kenanga 1 Hospital Sg Siput merupakan Wad Multi Displin lelaki . Wad ini mempunyai jumlah katil sebanyak 30 buah katil.20 Medical ,6 Surgical dan 4 Orthopedik. Wad ini memberikan rawatan kepada pesakit dalam seperti dressing Blood transfusion,pemberian ubatan.suntikan ,pemeriksaan Tanda vital pesakit dan lain-lain. Wad ini menerima kemasukkan pesakit dari unit kecemasan .klinik pakar dan unit pesakit luar.Lokasi Wad Kenanga 1 adalah berhadapan dengan Unit Farmasi dan laluan ke unit kecemasan serta bertentangan dengan wad kenanga 2.

Fungsi utama Wad Kenanga 1 ini adalah memberi rawatan dan perkidmatan yang terbaik kepada pesakit yang masuk supaya pesakit dapat sembuh dan pulang kerumah dengan hati yang tenang. Wad ini beroperasi 24 jam dengan  sistem  3 shift beroperasi.Shitt Pagi (7pg -2 petang.)  shift petang (2 petang-9 malam) dan shift malam (9 malam -7 pagi).  

OBJEKTIF UNIT

  1. Memberi perkhidmatan rawatan dan pemulihan yang berkualiti dan efektif.
  2. Memberi perkhidmatan kesihatan mesra pelanggan dengan semangat kerja berpasukan dan profesionalisme.
  3. Memberi perkhidmatan yang cekap bersih dan amanah.

CARTA ORGANISASI

SKOP PERKHIDMATAN

  1. Memberi rawatan penyakit –penyakit mengikut kepakaran yang di sediakan.
  2. Merawat pesakit berpenyakit berjangkit seperi TIBI.
  3. Memainkan peranan semasa wabak seperti MERS COV .dan lain lain.
  4. Memberi pendidikan kesihatan kepada pesakit serta waris untuk meningkatakan tahap kesihatan serta untuk elakkan penyakit berjangkit.
  5. Mengiringgi pesakit untuk di pindahkan ke hospital rujukkan yang diarahkan

Cetak